Bach Bloesemtherapie

Wat zijn Bach Bloesems? Dit zijn druppels die je in kunt nemen, en die gemaakt zijn van planten en bloemen. Als jij last hebt van emotionele gemoedstoestanden die je liever niet wilt hebben. Zoals angst, onzekerheid, onvoldoende interesse in het hier en nu, eenzaamheid, overgevoeligheid, enzovoort.

Wat doen Bach Bloesems? Tekorten op emotioneel gebied worden aangevuld met de druppels. Een Bach Bloesem remedie bevat juist die energie dat je nodig hebt als je in een emotionele onbalans zit. Door dit gebrek aan een bepaalde energie geleidelijk aan te vullen verdwijnt de onbalans. Ook zijn de Bach Bloesems alleen gemaakt van bomen en planten (behalve Rockwater.) Dat is anders dan bij homeopathische middelen. Die komen van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong (slangengif/bijengif/inktvis.)

Het uitgangspunt van Bach is: ’Behandel jezelf, niet de ziekte’. De ziekte is immers slechts een symptoom, en het gevolg van hoe je in elkaar steekt. Hoe je je voelt, denkt en hoe je reageert.
Hoe voel je je op het moment?

Bachremedies
Eerste keer We hebben een intakegesprek waarbij we de Bach Bloesem Remedie vragenlijst doornemen. Die heb ik je voor de afspraak per mail toegezonden. Die print je uit (als dit mogelijk is) en je vult de antwoorden in. (Mocht je geen printer hebben dan worden de antwoorden hier ingevuld.) Zodat ik een beter inzicht krijg in het probleem (of de problemen) die je graag opgelost zou willen zien. Ik laat je kennismaken met de Bach Bloesemkaarten. Hieruit trek je de kaart(en) die jou het meeste aanspreekt. Ik kijk meteen naar wat we besproken hebben, je persoonlijkheid, je lichamelijke- en/of mentale klachten, en je houding. Hieruit komt een remedie (of verschillende remedies) die je nodig hebt. Samen besluiten we welke remedie(s) je neemt. Na afloop krijg je de remedie (behandelflesje) mee die voor jou van toepassing is. Hier kun je ongeveer 3 weken mee doen. (De kosten hiervoor zijn al meegenomen in het Bach Remedie consult.) Een sessie duurt 1 uur. Je krijgt een formulier mee waarop staat hoe je de Bach Bloesem Remedie het beste kunt innemen. Per mail stuur ik je het formulier op waar dit nogmaals staat aangegeven. Hier staat verder bij om welke remedie het gaat, en de reden(en) dat deze speciaal voor jou is uitgekozen.

Vervolgsessies
Een sessie duurt een half uur. We bekijken wat de remedie voor je heeft gedaan. We bespreken samen wat het beste is. Ermee doorgaan, een andere enkele remedie of een mix. Net als bij de eerste sessie krijg je een behandelflesje mee. Dit is haast altijd het geval. Mocht het zo zijn dat na de eerste sessie er nog een aantal onbeantwoorde vragen zijn. Dan is het belangrijk is dat er nog meer duidelijkheid meer over komt. In dat geval plan ik, nog voor een keer, een uur de Bach Bloesemtherapie bij je in. Dit bekijken we ter plekke. Het kan ook zijn dat je aan de vervolgsessie van een half uur genoeg hebt. Een beschrijving van de positieve werking van de geselecteerde remedie(s) krijg je later in de week per e-mail thuis gestuurd.

Herhaalflesje
Deze kun je ophalen na afspraak. Hiervoor hoef je niet altijd een consult te nemen, slaat de remedie aan dan kun je hiermee doorgaan. De kosten voor een herhaalflesje zijn € 10.
Bachremedie Crab Apple Bachremedie Red Chestnut
Zijn alle karaktereigenschappen van een remedie (die ik lees op internet) voor jou van toepassing?
Staar je niet blind op de karakteranalyse, van elke remedie, die je op internet leest. Nooit zijn alle karaktereigenschappen van toepassing op één iemand, ik pik net dat eruit wat goed voor je is. Ik kijk naar alles wat er meespeelt, niet alleen naar de info die je leest op internet. Ook naar je houding, wat je zegt, hoe je het zegt, wat je eigenlijk bedoelt (ook al zeg je dit niet.) Dit alles neem ik mee in de mix die ik jou aanraad, die specifiek voor jou is. Advies krijgen in mijn praktijk over welke Bach bloesems jouw blokkades kunnen gaan aanpakken. Zodat je weer stevig in je schoenen komt te staan, inzichten krijgt en weer een zonnige kijk op het leven hebt.

Bachremedies

Behandelflesje. Op welke manier neem je de druppels in?
De allereerste keer voor gebruik schud je even het flesje. Vier druppels onder je tong druppelen. Laat het pipetje niet met het mondslijmvlies in aanraking komen, vanwege de hygiëne. Hiervan gaat de werking niet achteruit, maar de kleur kan anders worden en de smaak. Op een lege maag innemen. Laat het 20 seconden in je mond alvorens het door te slikken. Vier keer per dag dit herhalen. (Dus 4 druppels per keer dienen ingenomen te worden. Zodat er op een hele dag 16 druppels zijn ingenomen.) ‘s morgens net na het opstaan laten innemen, een half uur van tevoren bij de lunch, een half uur voor het avondeten, en nog een keer voor het slapengaan. Mocht je een keer wegzijn neem het flesje gewoon mee. Het komt niet zo heel strak op de tijd aan, in ieder geval is het wel handig om het op een lege maag in te nemen. Er mag gerust meer dan de minimale dosis worden ingenomen, naar behoefte. Maar ga in het begin nog even uit van de gewone dosis.

Meest gestelde vragen over Bach Bloesemtherapie

Zijn de remedies homeopathisch?
Nee. Je kunt dit denken omdat zowel bij Bach Bloesems als bij de homeopathie de druppels enkele malen verdund worden. Het principe van homeopathie is dat het gelijke met het gelijke genezen wordt: iets dat ziek kan maken, kan ook genezen. Dit wordt gegeven in tabletten of druppels. De druppels verdunt men een aantal malen en schudt deze (het potentiëren.) Hierdoor zal een minieme hoeveelheid het zelfgenezend vermogen van het lichaam op gang laten brengen. Het kenmerk van een homeopathische bereidingswijze is een herhaald proces van verdunnen en krachtig schudden, het potentiëren. Die trillingen worden tijdens het verdunnen overgedragen op de vloeistof door krachtig te schudden. Hoe sterker de verdunning, hoe potenter (krachtiger) het preparaat beschouwd wordt.

Hoelang kunnen de druppels worden toegepast?
De druppels zijn natuurlijk, en kunnen met een gerust gevoel langdurig worden toegepast. Ook in combinatie met andere behandelingen. Het principe bij Bach is dat tekorten op emotioneel gebied aangevuld worden. Een Bach Bloesem remedie bevat juist die energie waar je met een emotionele onbalans te weinig van hebt. Door dit gebrek aan een bepaalde energie geleidelijk aan te vullen verdwijnt de onbalans.

Als ik Bach Bloesem Remedies ga gebruiken, kan ik dan beter stoppen met reguliere geneesmiddelen?
Nee. Bach Bloesems kunnen reguliere geneeskundige behandelingen niet vervangen. Ze kunnen die behandelingen wel ondersteunen.

Ik slik ook andere medicijnen.
Dat is geen probleem. Bach Bloesems kan je probleemloos met alle medicijnen combineren. Ze zijn zeer geschikt als ondersteunende therapie. Mocht je echter onder behandeling zijn van een arts, dan is het raadzaam hem op de hoogte te stellen van het gebruik van de remedies.

bachremedies-2
Kan ik wel weer stoppen met het innemen van de remedie? Als de klacht over is?
Of val ik dan terug in mijn oude patroon?
Bach Bloesems vullen een bepaalde tekort op fijnstoffelijk niveau aan. Als dit tekort weer in balans is, kun je stoppen met het innemen van die bepaalde remedie. In balans is immers in balans. Het is ook niet zo dat er een soort van reservevoorraad aangelegd wordt als je, voor alle zekerheid, maar Bach Bloesems blijft innemen. Natuurlijk zal je gemoedstoestand wel weer eens uit balans raken. Het leven geeft immers tegenslagen, we zijn continu aan het ontwikkelen, aan het leren. Mocht het nodig zijn, dan kun je altijd weer beginnen met de op dat moment benodigde bloesems. Dat zijn vaak wel heel andere dan de keer daarvoor.

Wanneer is dit geschikt voor je?
Dit kan gaan als je nachtmerries hebt, of als je bijvoorbeeld bang bent voor honden, spinnen of muizen. Heb je last van woede uitbarstingen of van driftbuien? Als je aan alles twijfelt en je in dit stadium van je leven leiding nodig hebt. Ben je zo onzeker dat je voortdurend goedkeuring wil hebben van anderen? Zit je in een rouwproces? Vanwege een familielid of een huisdier dat onlangs is overleden? Volg je een opleiding en en maak je je zorgen over een proefwerk en je schoolprestaties? Heb je de zenuwen om naar een tandarts te gaan of om een spreekbeurt te houden? Je kunt rusteloos zijn, dat zich uit in: nagelbijten, huidirritaties, aan je haar frunniken, zenuwtrekjes, 's nachts tanden knarsen of/en veel snoepen. Ben je snel humeurig, boos, jaloers, afgunstig, ontevreden en wantrouwend? Verontschuldigt je je overal voor? Zeg je voortdurend: ’sorry?’ Als je gescheiden bent kun je je eenzaam en alleen voelen.

Krijg je voor eenzelfde kwaal, bijvoorbeeld hoofdpijn, altijd dezelfde remedie mee?
Als je twee mensen hebt die allebei bijvoorbeeld werk verrichten, waarvan ze denken dat ze het niet kunnen… dan kunnen ze allebei misschien hoofdpijn krijgen. Dit kan komen omdat het ene mens te weinig zelfvertrouwen heeft en de ander misschien te opgefokt is. Daarom is het belangrijk, om doormiddel van een gesprek, een beeld te krijgen waar precies het probleem ligt.

Nog een voorbeeld: je kunt pijn in je buik hebben, de één heeft dit omdat hij bang is, en de ander omdat hij zich suf piekert over een keuze die hij moet maken. Voor beiden kan het zijn dat jullie het symptoom buikpijn onderdrukt krijgen als je dezelfde pijnstiller innemen. Wordt er iets aan de oorzaak van de buikpijn gedaan, door middel van de Bach Bloesems, dan kan het zijn dat je ieder een andere Bach Remedie nodig hebben.

Zijn alle karaktereigenschappen van een remedie voor jou van toepassing?
Staar je niet blind op de karakteranalyse, van elke remedie, die je op internet leest. Nooit zijn alle karaktereigenschappen van toepassing op één iemand, ik pik net dat eruit wat goed voor je is. Ik kijk naar alles wat er meespeelt, niet alleen naar de info die je leest op internet. Ook naar je houding, wat je zegt, hoe je het zegt, wat je eigenlijk bedoelt (ook al zeg je dit niet.) Dit alles neem ik mee in de mix die ik jou aanraad, die specifiek voor jou is. Advies krijgen in mijn praktijk over welke Bach bloesems jouw blokkades kunnen gaan aanpakken. Zodat je weer stevig in je schoenen komt te staan, inzichten krijgt en weer een zonnige kijk op het leven hebt.

bach-wild-rose

Info over Bach Bloesemsremedie

Wat is de achtergrond van de Bach Bloesem Remedies?
De Bach Bloesem Remedies zijn genoemd naar hun ontdekker dr. Edward Bach. Hij leefde van 1886-1936 en ontwikkelde 37 bloesem remedies (en een die gemaakt is van een bron.) De Bach Bloesem Remedies zijn nu nog wereldwijd, voor miljoenen mensen, dagelijks tot steun in hun leven. Hij leerde door zijn eigen ziekteproces, dat de sleutel tot genezing, in het behandelen van karaktereigenschappen lag. Als hij in staat zou zijn om natuurlijke middelen te vinden, die een positieve invloed zouden uitoefenen op de gemoedstoestand van de mens, zou hij zijn levensdoel bereikt hebben.

Edward Bach, arts, chirurg, bacterioloog en homeopaat, gaf zijn bloeiende praktijk in Londen op. Hij liet al zijn wetenschappelijke kennis achter zich en keerde terug naar de natuur, waar hij eindelijk de rust vond, om zijn remedies te ontwikkelen. Daar in Wales merkte hij, dat hij steeds gevoeliger werd, om de vibraties van mens, dier en plant op te kunnen vangen. Hij hield een bloem op zijn hand, of een blaadje op zijn tong en voelde dan het effect van deze plant op de disharmonische gemoedstoestand en emoties van een ziek persoon, die hij pas ontmoet had. Zo begon hij met een aantal planten mensen te behandelen.

De planten liet hij hun krachten afgeven aan bronwater (de zonnekook-methode). Maar hij gebruikte ook de kook-methode om de kracht uit houtachtige planten te trekken. Zo maakte hij gebruik van de vier elementen; water, aarde, lucht en vuur. De aarde geeft de plant leven, de zon geeft de plant zijn kracht, de lucht verschaft de plant voedsel en het water neemt alle geneeskrachtige eigenschappen van de plant in zich op. Bach kwam tot 12 belangrijke gemoedstoestanden (de 12 genezers), die een mens ziek kunnen maken, zoals o.a. angst, moedeloosheid, gebrek aan zelfvertrouwen en ongeduld.

Later ontdekte hij meer planten, die per gemoedstoestand, weer net even een ander aspect daarvan beter kon aanpakken. Zo ontstonden de 7 groepen en 38 remedies. Hij liet mensen de druppels dagelijks innemen, uit een flesje met een samenstelling van diverse remedies. Geconserveerd met cognac en aangevuld met bronwater. Net zolang tot de gemoedstoestand verbeterde en daarmee ook de klachten langzaam verdwenen.

De remedies zijn planten- en bomenextracten die positief inwerken op de emoties van jou.  Er zijn 38 verschillende remedies en de Rescue Remedy. Als ze op de juiste manier worden toegepast, kunnen ze altijd gebruikt worden, ook in combinatie met andere medicijnen.

Hoe werken Bach bloesems?
Door de Bloesem Remedie verliest de ziekte of spanning zijn greep en wordt de eigen geneeskracht geactiveerd. Als bijvoorbeeld een voortdurende zorg of angst de vitaliteit en levenskracht van jou heeft aangetast, kan met behulp van bloesems weer evenwicht in de geest worden gebracht en kan het gehele wezen gaandeweg herstellen.

Is dit een natuurlijke behandelmethode?
Ja. De Bloesems helpen om de positieve dingen naar boven te halen. Ook helpen ze om ervaringen/emoties/gevoelens te verwerken. En er mee te leren omgaan.